Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Projects

Zentrales Kunstdepot Freiburg  (Central Art Storage Friburg)

Zentrales Kunstdepot Freiburg (Central Art Storage Friburg)

The building is a two story art depository used by several museums of the city of Freiburg and by different foundations. It contains various art and museum objects with very different but  constant conserva-tional requirements on climate an temperature. The gound floor is devided into a deposit space and a functional space which contains all the entries, logistics, technical rooms, and  supporting workspaces such as restoration studios. The asymmetric double pitched roof leads to variable ceiling heigts in the upper floor and also gives the building its characteristic shape. The main construction is of solid sand-lime bricks and concrete to preserve against quick temperature changes. The attached insulation layer is covered with a wooden ...

Read more »

KfW Westarkade

KfW Westarkade

The KfW Westarkade building successfully fulfils the company’s high expectations of comfort and working atmosphere for its employees while simultaneously reaching the goal of a maximum annual primary demand of 100 kWh/sq m. Sustainable design is an ethic that was embedded in the whole project, relating it directly to individuals. Every detail was carefully designed bearing the end-user in mind in order to create an ecologically compatible working environment.

Read more »

Protestant Parish Centre in Zeilsheim

Protestant Parish Centre in Zeilsheim

In an urban contxt poor of publick facilities, the parish center establishes an important space for public convention an interraction. The building is open to the public, completely barrierfree and  accessible for handicapped people.

Read more »

Haus Ihlow

Haus Ihlow

The private family house, built almost entirely out of natural building materials, uses renewable energy for heating (sun and wood) and is a lighthouse eco building showing future options since 2004. The building uses an existing site of an old farm and is defining the edge of the village and border to the close by national park. The building is completing the old farm and protected village site. 

Read more »

Biohotel im Apfelgarten

Biohotel im Apfelgarten

"Living in accord with nature based on a century old tradition" The tavern and guesthouse Andreas Hörger philosophy is also expressed in the new guesthouse. Site, form and materials are chosen especially to build ecologically. The historical apple-garden cultivated by pater Aigner is now the theme and center of the site, sized by tavern and guesthouse. Every room is related to the apple-garden. That's the reason why the natural gradient defines the houses form. The suitable apple or pear picture from works of Korbinian Aigner decorates each room.

Read more »

Unilever Headquarters Germany, Austria and Switzerland

Unilever Headquarters Germany, Austria and Switzerland

The Unilever building fosters an atmosphere of openness and communication. The generous atrium the heart of the design; the central location for people to meet and communicate. As in a city, bridges, ramps and steps connect central spaces with each other. So-called "Meeting Points" encourage informal meetings. By opening the ground floor of the building to the public, Unilever offers visitors the opportunity to use the site as a place to linger and, also, as a thoroughfare to the river.

Read more »

Gründerzentrum Hamm

Gründerzentrum Hamm

The new business centre offers affordable office spaces to rent for newly established small and medium-sized enterprises that have adopted the principles of sustainable development and focus on applying environmentally friendly practices. The building itself and the way in which it was constructed also sets a good example. It was built using bricks that once belonged to the coal mine nearby, which has now been demolished. This symbolises the region's transformation from a highly industrialised area that damaged the environment into one that applies the principles of sustanable development. And this is achieved without compromising on aestetic quality.

Read more »

Patchwork-Haus, Müllheim

Patchwork-Haus, Müllheim

The Residence transforms the classical Duplex House Typology into a complex spatial structure. Two parties live together but separate underneath one roof with shared public and individual private spaces. The volumes of both housing units circlulate around a central hall in order to enable each party a multioptional orientation.  The central hallway separates the two units on groundlevel. Upstairs the units with individual spaces and bathrooms on each side turn in a 90 ° angle around the center. Thus the individual spaces on the upper floor have a different orientation than the living areas on the ground floor. The same 90° twist leads to an additional room at the top level. Two counterdirectional open stairways interconnect the separate ...

Read more »

SMA Neubau Produktionshalle SMA in Kassel

SMA Neubau Produktionshalle SMA in Kassel

The building connects a residential area and a business park. The collection and delivery bays are on the opposite side of the building to the houses. The production hall therefore acts as a noise buffer between the houses and the industrial production facility. A semi-public square between the hall and one of the office buildings makes the public street wider. The green verge at the side of the road was replaced with a high-quality open space. Joseph Beuys' social sculpture "7000 Oaks" was reinstalled and extended at this place.

Read more »

Copyright 2011