Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Zentrales Kunstdepot Freiburg (Central Art Storage Friburg)

Zentrales Kunstdepot Freiburg  (Central Art Storage Friburg)

Photographer: markus frietsch

Zentrales Kunstdepot Freiburg  (Central Art Storage Friburg)

Photographer: claudio pfeifer

Zentrales Kunstdepot Freiburg  (Central Art Storage Friburg)

Photographer: claudio pfeifer

Zentrales Kunstdepot Freiburg  (Central Art Storage Friburg)

Photographer: claudio pfeifer

Zentrales Kunstdepot Freiburg  (Central Art Storage Friburg)

Photographer: markus frietsch

Zentrales Kunstdepot Freiburg  (Central Art Storage Friburg)
Architect
Pfeifer Kuhn Architekten
Engineers/Specialists
Solares Bauen GmbH, building equipment and physics, Theobald + Partner, structural engineers
Location
Western Europe - Germany - Freiburg im Breisgau
Climate Zone
temperate
Date of completion
2011
Type
Warehouse
Site area (m²)
5050
GFA (m²)
5690
Density
1.127
Gross Volume (GV) (m³)
31410
Building Costs
6300000 EUR
Building Costs / m² GFA
1107.206
Building Costs / m³ GV
200.573
Primary Energy (kWh/m²a)
105
Heating Energy (kWh/m²a)
28
Use of renewable ressources - low tech
use of high thermal mass
Use of renewable ressources - high tech
photovoltaics, energy recuperation
Renewable, recycled, recyclable and innovative materials

wood, KS, PC, fibre cement

Key Sustainability aspects
solar building integration, vernacular building strategies, accessability for disabled, renewable building materials, recycling and reuse, ecological building materials, innovative bulding materials, integrated planning process, participation of users in planning process, low cost design, use of innovative design tools, zero energy design, plus energy design
Sustainability rated
Passive House
Social and ethical responsibility

The building is a two story art depository used by several museums of the city of Freiburg and by different foundations. It contains various art and museum objects with very different but  constant conserva-tional requirements on climate an temperature. The gound floor is devided into a deposit space and a functional space which contains all the entries, logistics, technical rooms, and  supporting workspaces such as restoration studios. The asymmetric double pitched roof leads to variable ceiling heigts in the upper floor and also gives the building its characteristic shape. The main construction is of solid sand-lime bricks and concrete to preserve against quick temperature changes. The attached insulation layer is covered with a wooden fibreboard, which can be seen through the transparent parts of the fassade. The outermost cladding consists of polycarbonate wave panels, that change their opacity due to the weather and the position of the sun and the as base material of fibrecement which gives an opaque contrast to the shiny Polycarbonate. The main function of the building is preserving cultural objects which are part of the societies cultural identity for future generations.

Ressource efficiency and environmental impact

The buildings main construction is of sand-lime bricks due to their minimum environmetal footprint. Concrete is only used, where its needed because of security reasons. Because of its required thickness the insulation layer is built like a traditional timber construction wich is attached to the solid wall and roof layer and covered with a wooden fibreboard Panel. The outermost layer is the rear vetilated fassade with the cladding materials. The entire Isulation and fassade layers can be easily maintained, repaired or deassembled for recycling .

Contextual performance and impact

The seemingly "poor" cladding materials fit to the industrial context and on the other hand give the building an outward appearance of ambiguity. So it can be read as an oversized barn as well as a shiny industrial shed. This ambiguity effect plays with the theme of camouflage of the kind of "treasury"-building. It is highly secure and fulfils all the safety requirements but it shouldn't appear as a fort-knox. We build more complex than that an this is to reflected by the appearence of the building wich even shows that literally to the passer by.