Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri

Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Transformation into residential and central district of the city airport area of Vatnsmyri
Architect
Roberto A. Cherubini and CSIAA, Rome Italy. www.csiaa.it
Location
Western Europe - Iceland - Reykjavik
Climate Zone
polar
Design status
project
Date of completion
2007
Type
Mixed use
Site area (m²)
1770000
Footprint (m²)
113500
Gross Volume (GV) (m³)
1240000
Use of renewable ressources - low tech
natural cross ventilation, use of high thermal mass, others
Use of renewable ressources - high tech
solar heating, photovoltaics, geothermal energy use, thermal building mass activation
Key Sustainability aspects
solar building integration, vernacular building strategies, public spaces, accessability for disabled, renewable building materials, recycling and reuse, ecological building materials, innovative bulding materials, integrated planning process, low cost design, use of innovative design tools, zero energy design
Sustainability rated
No
Social and ethical responsibility

A contemporary settlement, mixed of housing, local public buildings, vegetation, able to express a sustainable identity for Reykjavik capital town. A linear Mile of open spaces, green houses, ponds and public buildings, running on the original site of the airport's main runaway and connecting the old town with the coast and further on with the outer districts of the town. A transparent, architecture in order to assure a total visibility of the inner activity, becoming a community landmark during the wintertime.

Ressource efficiency and environmental impact

The Mile is composed by a complex of sheltered public spaces of different section adapted to the local climate by the widespread use of Icelandic geothermal energy. In some locations the public space has consistence of green/controlled-climate house, hosting trees and plants. Vegetation and water are considered as climate-mitigators. Therefore forest surface in project area is planned to increase of 70% along a east-west belt from the hills to the coast, crossing the Mile and re-connecting the residential districts.

Economic lifecycle perfomance

The project has been programmed to be realized in 25 years, including a start up period with city airport still operative for domestic flights. The phasing has been planned in order to assure a balanced development of housing and public local services for incoming population. The re-vegetation program consists in a parallel planting system of fast- and slow-growing essences. In its final asset the transversal system of public directional and cultural buildings, transparent, enlightened and arranged in a linear pattern, will reproduce the night view from the air of an airport landing lights system, as a permanent memory of the past function of the area.

Contextual performance and impact

Respecting the present townscape of Reykjavik, the building model of the project is a low rising system with opportunely increased densities in order to avoid any social sense of isolation. The new housing settlements are semi-detached and detached buildings of different typologies, mixed with four-five storey apartments buildings. All buildings are independent zero-energy units. The whole Mile is pedestrian. Each green house is passed-through by a light railway running all along and hosts a stop of the line. In its Southern end the railway is integrated by a speed boat service. According with the peculiar Icelandic feeling for outdoor hot water bathing, new off-shore thermal centre and nautical sports outfits are proposed in the fjord.