Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Townhouse

Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Townhouse
Architect
Elding Oscarson
Engineers/Specialists
Structural Engineer: Christian Hoffman at Konkret, Mechanical Engineer: Andreas Gahm at Värmex, Electrical Engineer: Robert Johansson at ÅF, Fire Consultant: Krister Carlens at Brandgruppen
Location
Western Europe - Sweden - Landskrona
Climate Zone
temperate
Design status
build
Date of completion
2008
Type
Housing
Site area (m²)
75
Footprint (m²)
60
GFA (m²)
125
NFA (m²)
95
NFA/GFA
0.76
Density
1.667
Gross Volume (GV) (m³)
400
Building Costs
280000 EUR
Building Costs / m² GFA
2240
Building Costs / m² NFA
2947.368
Building Costs / m³ GV
700
Cooling / Heating-System

electrical air-water heat pump

no cooling

waterborne floor heating, exhaust and supply air ventilation with heat recovery

Use of renewable ressources - low tech
use of high thermal mass
Use of renewable ressources - high tech
heating pump, energy recuperation
Renewable, recycled, recyclable and innovative materials

Light expanded clay aggregate blocks, steel roofing slabs, vegetated sedum roof

Key Sustainability aspects
vernacular building strategies, public spaces, accessability for disabled, ecological building materials, innovative bulding materials, integrated planning process, participation of users in planning process, use of innovative design tools
Social and ethical responsibility

The narrow site is sandwiched between old buildings in Landskrona, Sweden. Though nicely situated by the beach in a growing region, this city has become notorious for its social problems, originally set off by the wharf industry crisis in the 80’s. Our lot has been empty since mid 1900’s. It is barely 5 meters wide with a tiny area of 75 square meters, facing a street but also a colorful hidden world inside the city block. We wanted keep a strong presence of this small-scale, motley, naturally worn place in the completed project – a feeling of almost being outdoor.

Immediately adjacent buildings are low, but the street is lined with buildings of various height, size, facade material, age, and approach. After careful study of the site dimensions through physical models, we reached the conclusion that the site was so small that a rectilinear approach would enrich the street with a novel feature, a syncopation of its rhythm, while staying sensitive to the environment. We wanted to create a sharp contrast; to express inherent clarity, but more importantly to highlight the beauty of the surroundings.

Ressource efficiency and environmental impact

Our clients, a couple dealing with art and running a café, plan to settle here for good. As they want to use the house as a private gallery, they need walls for art, not for privacy. We made a single space, softly partitioned by thin exposed steel slabs. These span the entire width of the house and divide its program – kitchen, dining, living, library, bed, bath, and a roof terrace. A home office is located in a separate building across a small garden. Mechanical and service spaces fit next to the entrance. Gross area is 125 square meters.

This simple system creates an array of different spatial experiences in this very small project. It aims at a non-minimalistic and lively sequence of confined and airy spaces, niches, interiors and exteriors, horizontal and vertical views as well as carefully framed views of the site. The continuous interior space is opening up to the street, to the middle of the block, and to the sky above. This openness to all directions generates a building volume that is both monolithic and transparent. All facades are treated equally, exposing the interior and offering views through the building with similar apertures whether on the front, back or sides.

Economic lifecycle perfomance

Energy consumption 57% lower than the regulation was reached through the use of an air-source heat pump and a ventilation system with heat recovery, wall construction of LECA sandwich blocks with integrated EPS insulation, and a sedum roof delaying temperature fluctuations between day and night. The wall construction is, except for being ideal to build right up to the neighbors’ walls on this difficult site, fully breathable, needing no vapor barrier, and exclusively composed of materials that cannot mold.

Though these technical aspects are important to a responsible architectural practice, we find that our process is sustainable in a wider sense. We have taken great care to thoroughly study everything from all imaginable dimensions, light, transparency, spatial sequences, domestication of street space, and, of course, detailing. Only this way, we can truly challenge the task, the site, the client, and persisting conventional thought – being bold and sensitive at the same time.