Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

The stacked Allotment

The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
The stacked Allotment
Architect
Helmut Wimmer, Vienna
Engineers/Specialists
Structural engineer: Vasko + Partner, Vienna, Building physikcs: Vasko + Partner, Vienna, Mechanical services: Büro Kainer, Ventilation: ZT-Büro Dr. Schütz
Further Specialists
Color desing: Schreiner_Kastler, Vienna
Location
Western Europe - Austria - Vienna
Climate Zone
temperate
Design status
build
Date of completion
2001
Type
Housing
Site area (m²)
7978
Footprint (m²)
4827
GFA (m²)
17549
NFA (m²)
13492
NFA/GFA
0.769
Density
2.2
Building Costs
16050021 EUR
Building Costs / m² GFA
914.583
Building Costs / m² NFA
1189.595
Cooling / Heating-System

cooling/heating system with air/air-heat exchanger in every flat

Use of renewable ressources - low tech
natural cross ventilation, use of high thermal mass
Use of renewable ressources - high tech
energy pile systems, energy recuperation
Key Sustainability aspects
public spaces, accessability for disabled, innovative bulding materials, integrated planning process, participation of users in planning process, low cost design
Sustainability rated
Other
Social and ethical responsibility

Houses 

The linear arranged structures stand perpendicularly to the Breitenfurter Straße and are oriented in southeast/northwest direction. All windows look in a green range and/or a yard.
Roads 

The completion on the side of the heavily used road, the city axis, is formed by a system consisting of connecting courses, staircases and elevators. In this half-public permeable filter between the city (road) and the dwellings (green range) access balconys lead lead into the depth of the building lines.
Stacked Gardens
Stacked Gardens 
between the structures bridges are stretched, to which the access balconys attach. This system allows to have front gardens, terraces and green free-spaces in each storey. The dwellings are set into a certain vertical urban green area.
Filter
A complex spatial relationship between the horizontal and vertical urban space develops. The transparent opening system offers views into and through the total structure of the condominium.


Dwellings 

All 118 dwellings are equipped either with tenant's gardens and/or front gardens, loggias or terraces. They are equipped thereby with free spaces on both sides, to guarantee solar irradiation in the morning and in the afternoon.
Flexibility
Flexibility is guaranteed by clear determine public and intimate-living zones. The structured C/C typology in pairs can be changed in B/D and/or A/E-types until only short time before completion.
Glass 

A 120 m long, five-storey semitransparent glass facade along the heavily used Breitenfurter Straße, satisfys the needs of noise protection, without being rejectable.
The imprinted red forest structure is an important multilayered interface that communicates between in and outside.

Contextual performance and impact

The site is appropriate for a strongly driven on major road between Kirchfeldgasse, Steininger Straße and the Breitenfurter Straße, where placing main windows is forbidden according to development plan.
Draft premise is an respectfully advancing towards the city-public at the Breitenfurter road,
To satisfy the needs of noise protection and at the same time - without any negative attitude -to make an open multilayered building structure with complex spatial relations experienceable. A built interpretation of the neighbouring allotment plant.