Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Photographer: Alberto Sinigaglia

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Photographer: andrea martiradonna

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Photographer: oskar dariz

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Photographer: cino zucchi

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Photographer: cino zucchi

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Photographer: andrea martiradonna

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy

Photographer: andrea martiradonna

Salewa Headquarters, Bolzano, Italy
Salewa Headquarters, Bolzano, Italy
Salewa Headquarters, Bolzano, Italy
Architect
Cino Zucchi Architetti, Milano - Park Associati, Milano
Engineers/Specialists
Structural Engineering: Kauer & Kauer, Bolzano, Electrical Engineering: Energytech Ingegneri Srl, Bolzano, Mechanical Engineering: Energytech Ingegneri Srl, Bolzano, Site supervision: Plan Team GmbH, Bolzano
Further Specialists
Climbing Wall consultant: Ralf Preindl, Bressanone
Location
Western Europe - Italy - Bolzano
Climate Zone
temperate
Design status
build
Date of completion
2010
Type
Mixed use
Site area (m²)
30595
Footprint (m²)
8736
GFA (m²)
30595
NFA (m²)
23085
NFA/GFA
0.755
Density
1
Gross Volume (GV) (m³)
146248
Building Costs
40000000 EUR
Building Costs / m² GFA
1307.403
Building Costs / m² NFA
1732.727
Building Costs / m³ GV
273.508
Primary Energy (kWh/m²a)
75
Heating Energy (kWh/m²a)
45
Cooling Energy (kWh/m²a)
29
Use of renewable ressources - low tech
natural cross ventilation, evapoartive cooling, use of high thermal mass
Use of renewable ressources - high tech
photovoltaics, heating pump, geothermal energy use, thermal building mass activation
Key Sustainability aspects
solar building integration, vernacular building strategies, public spaces, accessability for disabled, renewable building materials, ecological building materials, innovative bulding materials, integrated planning process, participation of users in planning process, use of innovative design tools, zero energy design
Sustainability rated
Passive House
Social and ethical responsibility

The Salewa headquarter is formed by a series of multifaceted slabs and towers, including a 50 metre-high structure which when built will be the tallest building in the city. The project combines an electro-coloured micro-perforated aluminium skin which protects the most exposed parts of the building with a large vertical glass covering. The resulting visual effect is that of a rock crystal. The interplay between the thin sheet metal-like pillars and the delicate protective layers frame the façades and underline the contrast between the visible and invisible areas. Situated in a particular geographic location, this complex represents a place of information exchange between the dense web of material and immaterial relations that constitute the life of a modern company. As well as housing new work spaces, the building aims to provide a space of interaction and communication between the company and its network of suppliers, partners and clients. The new headquarters represents a point of convergence between different elements of everyday life: from physical, social and communicative dimensions to work styles and leisure.

Ressource efficiency and environmental impact

The building is partially self -sufficient in terms of energy, with the largest stretch of photovoltaic panels on its roof to be seen anywhere in Trentino Alto Adige.The building received the new sustainability KlimaHaus Certification: Work&Life .