Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020




Patchwork-Haus, Müllheim

Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Patchwork-Haus, Müllheim
Pfeifer Roser Kuhn Architekten
stuctural framework: Greschik + Falk + Partner, energy concept: Delzer Kybernetik, Lörrach, building services: Balck + Partner, Heidelberg
Further Specialists
Fotos: Ruedi Walti, Basel
Western Europe - Germany - 79379 Müllheim
Climate Zone
Design status
Date of completion
Building Costs
480000 EUR
Cooling / Heating-System

wood chip / local heating plant

Use of renewable ressources - low tech
natural cross ventilation, wind towers, solar chimneys, use of high thermal mass, others
Use of renewable ressources - high tech
solar heating, energy recuperation, thermal building mass activation
Key Sustainability aspects
solar building integration, vernacular building strategies, accessability for disabled, renewable building materials, recycling and reuse, ecological building materials, innovative bulding materials, integrated planning process, participation of users in planning process, low cost design, use of innovative design tools
Social and ethical responsibility

The Residence transforms the classical Duplex House Typology into a complex spatial structure. Two parties live together but separate underneath one roof with shared public and individual private spaces.
The volumes of both housing units circlulate around a central hall in order to enable each party a multioptional orientation. 
The central hallway separates the two units on groundlevel. Upstairs the units with individual spaces and bathrooms on each side turn in a 90 ° angle around the center. Thus the individual spaces on the upper floor have a different orientation than the living areas on the ground floor. The same 90° twist leads to an additional room at the top level. Two counterdirectional open stairways interconnect the separate volumes on each storey.

Ressource efficiency and environmental impact

The central Hall is covered with a translucent polycarbonat skin which floods the whole space with daylight and takes advantage of the solar power that supplies the whole house with energy.
The front- and the backside wall of the house as well as the roof is made of massiv wood pannels that are covered by the same polycarbonate skin that is used at the roof.
The controlled circulation of air between the polycarbonate layer and the massiv wood pannels is the basis of sofisticated but easy to handle heating system.
Openings that are manualy opened (summer) and closed (winter) allow the user to regulate the climate.
The massive stone and wood  walls effectively insulate and store the solar energy at the same time. Thus the house completely lacks any kind of artificial insulation.

Economic lifecycle perfomance

The organisation of the floorplan with the central energy garden in combination with the collector walls and roof enhance the energy efficiency of the house in a way that one central stove can suplly the entire volume with heat and warm water during the cold period.  In spring and fall a small ventilator blows the warm air from the roof down an extra chimney to the ground floor level. An additional solar water collector is provided in the roof triangle.

Contextual performance and impact

The complex spatial geometry leads to a highly flexible typology that allows all kinds of social interaction. The carefully detailed energy skin allows multiple reflections of the surrounding context as well as it hints the interior organisation and materialisation that way it willingly contrasts the traditional geometry. The house demonstrates a cybernetical understanding of sustainability in respect to functionality, materialisation, energy efficiency and form.