Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Ningbo History Museum

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: Lv Hengzhong

Ningbo History Museum

Photographer: site plan

Ningbo History Museum

Photographer: ground floor

Ningbo History Museum

Photographer: first floor

Ningbo History Museum

Photographer: second floor

Ningbo History Museum

Photographer: section

Ningbo History Museum
Architect
Wang Shu & Lu Wenyu
Engineers/Specialists
Members of the design team: Song Shuhua, Jiang Weihua, Chen Lichao, ect., Structural Designer: Shentu Tuanbing, Chen Yongbing, etc., HVAC Designer: Tengliang, JinGuoguang
Location
Asia and Australia - China - Ningbo
Climate Zone
mediterranean
Design status
build
Date of completion
2007
Type
Museum
Site area (m²)
45333
Footprint (m²)
9542
GFA (m²)
30000
Density
0.662
Building Costs
18000000 EUR
Building Costs / m² GFA
600
Cooling / Heating-System

air conditioning system: use water cooled water chiller for cooling and district heat supply for heating.

Use of renewable ressources - low tech
natural cross ventilation, evapoartive cooling, wind towers, others
Use of renewable ressources - high tech
other
Key Sustainability aspects
vernacular building strategies, public spaces, accessability for disabled, renewable building materials, recycling and reuse, ecological building materials, innovative bulding materials, integrated planning process, participation of users in planning process, low cost design, use of innovative design tools
Sustainability rated
Other
Social and ethical responsibility

A large amount of the local materials from the dismantling of the old buildings were used for the construction of the museum, which responses to the phenomenon of massive deconstruction and construction in the process of urbanization in China.

Ressource efficiency and environmental impact

The plan of the building is set in a assembled manner in order to reduce as much as possible the occupying of the land and leave as much as possible the land to the urban landscape. The main structure is steel and concrete framed; some parts are prestressed concrete of large-span structure. The change of the shape is determined by the limited structural suspended beams. The columns are strictly arranged with single discipline, which optimizes the structural design, reduces the cost and accelerates the construction process.

Economic lifecycle perfomance

A large amount of recycled traditional bricks and tiles are used on the exterior wall of the building, which reflect the sustainable advanced culture tendency and the theme of ecology and culture amalgamation.

Contextual performance and impact

The appearance of the building derives from hill and valley; it includes various slight incline changes and inspire people to associate with the space and scale of Ningbo local traditional villages.
The 1:1recovery of the Tuoshanyan of Tang Dynasty becomes the access way to the main entrance of the building. Tanshanyan is the earliest heritage of the localized cultural antiquity, symbolizes the historic point.
The skin of the building is "Wa Pan"wall, which represents the local architectural technique(the typology of brick layers with local characteristics). Taking into consideration of the structural mechanics requirement for the 23.95meters height, the wall was laid with various changes, recalling the memory of the Jiangnan ancient city and direct association of the historical layer sections anthropologically of the viewers.