Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Photographer: Jörg Lange, Wuppertal

Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Photographer: Jörg Lange, Wuppertal

Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Photographer: Jörg Lange, Wuppertal

Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Photographer: Jörg Lange, Wuppertal

Fahrt ins Grüne, mobile Extention
Fahrt ins Grüne, mobile Extention
Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Photographer: Jörg Lange, Wuppertal

Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Photographer: Jörg Lange, Wuppertal

Fahrt ins Grüne, mobile Extention
Fahrt ins Grüne, mobile Extention
Fahrt ins Grüne, mobile Extention
Fahrt ins Grüne, mobile Extention
Fahrt ins Grüne, mobile Extention

Photographer: Jörg Lange, Wuppertal

Architect
Kalhöfer - Korschildgen Architects Mitarbeiter Andreas Hack
Engineers/Specialists
Thomas Hoffmann Struktural Engineer
Location
Western Europe - Germany - Lüttringhausen
Climate Zone
temperate
Design status
build
Date of completion
1996
Type
Housing
Site area (m²)
1200
Footprint (m²)
40
GFA (m²)
40
NFA (m²)
15
NFA/GFA
0.375
Density
0.033
Gross Volume (GV) (m³)
45
Building Costs
35 EUR
Building Costs / m² GFA
0.875
Building Costs / m² NFA
2.333
Building Costs / m³ GV
0.778
Use of renewable ressources - low tech
natural cross ventilation
Use of renewable ressources - high tech
solar heating
Key Sustainability aspects
vernacular building strategies, innovative bulding materials, participation of users in planning process
Ressource efficiency and environmental impact

efficient use of estate space and construction

Contextual performance and impact

”Fahrt ins Grüne”

(Movable extension of a traditional timber-frame house)

Task:

The objective set up by the clients – who are journalists – was to create an additional study. The extension of a garage which is integrated within the house was originally envisaged.

Situation:

The typical timber-framed house with a large garden is located in a nature reserve. The clients were inhabiting the ground floor. The intensively used garden was only accessible from the basement via an internal staircase. The tenant in the first floor should not have to move out.

Assumptions:

• Lack of a direct access to the garden.

• The additional space requirement is only temporary. It will be dispensable since a later shared use of the upper floor is planned.

Process as a concept:

Besides the objective to create space for living we wanted to achieve certain aims:

•  Proximity

Stronger integration of the house and the garden

•  Mimicry

Differentiation of the requirements during the summer and winter periods:

- The terrace is only used during the summer

- The space should have immediate access from the house during the winter

- It should be possible to move the extension according to the season

Context:

The proportion of the new part mimics an existing extension added in the 1950s. The distinction is established by the materials: dissimilar twins.