Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020




Bodø Home

Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Bodø Home
Rintala Eggertsson Architects/ architect and contructor
Norvegg Norway/ Pre-Fab, Bodø VVS/ HVAC, M3 Anlegg/ Ground works, Staurbakk/ Electricity & Illumination
Western Europe - Norway - Bodø
Climate Zone
Design status
Date of completion
Site area (m²)
Footprint (m²)
GFA (m²)
NFA (m²)
Gross Volume (GV) (m³)
Building Costs
900000 EUR
Building Costs / m² GFA
Building Costs / m² NFA
Building Costs / m³ GV
Cooling / Heating-System

Low energy standard all-around isolation with same standard doors and windows + heat pump using ground/ mountain heat, connected to water-bourne floor heating system, balanced ventilation system recycling 80 % of outgoing air warmth

Use of renewable ressources - low tech
use of high thermal mass
Use of renewable ressources - high tech
solar heating, heating pump, geothermal energy use, energy storage
Renewable, recycled, recyclable and innovative materials

The building body and surfaces are made of wood. Only roof, window and door details and rainwater drainage system is of steel. Fundament is of concrete.

Key Sustainability aspects
solar building integration, vernacular building strategies, renewable building materials, recycling and reuse, ecological building materials, integrated planning process, participation of users in planning process, low cost design
Ressource efficiency and environmental impact

In the North all buildings for living have to be made in an advanced way due to the ever-contrasting weather. Additionally, the houses have to be properly heated with external energy more than half of the year’s course. Therefore producing smaller homes would bring about a considerable economical and ecological benefit. Today the construction activity stands alone for more than one third of total global energy and material consumption, well exceeding that of all traffic and transport.

The placing on site and the form of the house is result of three main planning guidelines: This should be a crucial question especially in Scandinavia, where people, in accordance with their growing wealth, possess larger and larger houses. And in most cases, this in addition to a second home called a summer house or a cottage.

- to stay protected against winds inside the small valley micro-climate facing Southwest.

- to remain low in order to not obstruct the views from the neighboring houses.

Main building material of the house is wood, facades are stained dark grey ( outside walls) and light grey ( courtyard and entrance walls) foundations are of site-casted concrete. All surfaces against outdoors, (walls, floors, roofs) as well as windows and doors follow the low-energy house standard requirements.

- to form functional and pleasant outdoor areas and good connections in-between them and the main floors of the house.

Both living floors will have direct access outdoors, with their respective interconnected fire alarm systems plus fire extinguishing units.

Fresh water comes from municipality source above the house on the North side of the site, waste water drainage is lead to a private connection on the South side, lower part of the site.

By the entrance to the site is a parking area for three cars, partly immersed in the bedrock, partly terraced over the ground. There are two terraces immediately physically connected to the house, an entrance terrace 20 m2 and courtyard terrace 40 m2. The main outdoor area, however, is the planed surface created with loose soil and rocks of the construction activity, 80 m2 in area. Outdoor stairs are situated on the east side of the house, connecting both main floors, parking area and terraces. Moreover, there is an easy connection to the outdoor nature areas, a large National Park, as the nearest path starts 40 meters from the house.