Sustainable by design 2050

An initiative of the UIA

Velux model home 2020

Activehouse

Sapienza_Universit___di_Roma

Architekturclips

Biohotel im Apfelgarten

Biohotel im Apfelgarten

Photographer: Sebastian Schels + Deppisch Architekten

Biohotel im Apfelgarten

Photographer: Sebastian Schels + Deppisch Architekten

Biohotel im Apfelgarten

Photographer: Sebastian Schels + Deppisch Architekten

Biohotel im Apfelgarten

Photographer: Sebastian Schels + Deppisch Architekten

Biohotel im Apfelgarten

Photographer: Sebastian Schels + Deppisch Architekten

Biohotel im Apfelgarten

Photographer: Sebastian Schels + Deppisch Architekten

Biohotel im Apfelgarten

Photographer: Sebastian Schels + Deppisch Architekten

Biohotel im Apfelgarten
Biohotel im Apfelgarten
Biohotel im Apfelgarten
Biohotel im Apfelgarten
Biohotel im Apfelgarten
Biohotel im Apfelgarten
Biohotel im Apfelgarten
Biohotel im Apfelgarten
Architect
Deppisch Architekten
Engineers/Specialists
Structural Engineer IB Cohrs, Freising, HLS Engineer IB Vogt, Freising, Electrical Engineer IB Silberbauer, Freising
Location
Western Europe - Germany - Hohenbercha
Climate Zone
temperate
Design status
build
Date of completion
2005
Type
Housing
Site area (m²)
1940
Footprint (m²)
406
GFA (m²)
788
NFA (m²)
461
NFA/GFA
0.585
Density
0.406
Gross Volume (GV) (m³)
2974
Building Costs
1070000 EUR
Building Costs / m² GFA
1357.868
Building Costs / m² NFA
2321.041
Building Costs / m³ GV
359.785
Primary Energy (kWh/m²a)
4.3
Heating Energy (kWh/m²a)
54.7
Use of renewable ressources - low tech
natural cross ventilation
Use of renewable ressources - high tech
photovoltaics, thermal building mass activation, other
Key Sustainability aspects
solar building integration, vernacular building strategies, public spaces, accessability for disabled, renewable building materials, recycling and reuse, ecological building materials, innovative bulding materials, integrated planning process, participation of users in planning process, low cost design, zero energy design
Sustainability rated
No
Social and ethical responsibility

"Living in accord with nature based on a century old tradition"

The tavern and guesthouse Andreas Hörger philosophy is also expressed in the new guesthouse.
Site, form and materials are chosen especially to build ecologically.
The historical apple-garden cultivated by pater Aigner is now the theme and center of the site, sized by tavern and guesthouse.
Every room is related to the apple-garden. That's the reason why the natural gradient defines the houses form.
The suitable apple or pear picture from works of Korbinian Aigner decorates each room.

Ressource efficiency and environmental impact

The buildings closure is compact and top insulated.
On the west side the energy of the sun is used passiv by a three chamber glazing.
In the summertime shadow covers the facade by the apple trees.
The demand of heating energy comes approximately up to 50KWH/m² a year.
The whole property is served with CO2 neutral heating energy by a biomass electricity generator.
Photovoltaics on the whole roof area are using the solar energy and generate 15.400 KWH a year.
This effort coveres the whole demand of electricity of the guesthouse.
Rainwater is running down the south façade and comes as a little stream down into the yards pond.

Contextual performance and impact